Marknadskommunikation i korthet

Marknadskommunikation handlar om konsten att nå ut till sina målgrupper och påverka deras beteenden i önskad riktning. Men vad innebär det i praktiken? För att förstå marknadskommunikation behöver vi bryta ner det till dess grundläggande element. 

Marknadskommunikation i förändring

Marknadskommunikation handlar om att skapa och förmedla budskap som lockar, informerar och engagerar en specifik målgrupp för att främja produkter, tjänster eller varumärken. Det innefattar en mängd olika strategier och verktyg för att kommunicera med kunder, inklusive reklam, PR, direktmarknadsföring, mässor, butiksmaterial och digital marknadsföring.  

Historiskt sett har marknadskommunikation utvecklats från enkel reklam i tryckta medier till en sofistikerad och mångfacetterad process som integrerar flera kanaler och plattformar. Med teknologins framsteg har företag nu möjlighet att nå sina målgrupper på helt nya sätt, vilket har ökat både konkurrensen och möjligheterna inom marknadskommunikation. 

Varför är marknadskommunikation viktigt?

Syftet med marknadskommunikation är att skapa medvetenhet om en produkt eller tjänst. Man vill skapa ett intresse och en relation med kunderna, öka försäljning och/eller bygga och förstärka varumärkesidentiteten.  

 

Marknadskommunikation är därför viktigt av flera skäl: 

 • Varumärkesbyggande
  Genom att synas samt ha en regelbunden kommunikation kan företag skapa och stärka sitt varumärke hos konsumenterna. Detta bidrar till att skapa lojalitet och differentiering från konkurrenter.

   

 • Stärker kundrelationer
  Marknadskommunikation möjliggör en dialog mellan företag och kunder som kan leda till en ökad nöjdhet hos kunden samt ökad lojalitet. Genom att ta till sig kundernas feedback samt svara på deras behov kan ett företag bygga starka och långsiktiga relationer. 

   

 • Ökar försäljningen
  Effektiv marknadskommunikation kan stimulera efterfrågan och driva försäljning av produkter och tjänster. Genom att kommunicera fördelarna med sina erbjudanden kan företag locka nya kunder och uppmuntra befintliga kunder att köpa igen.

   

 • Effektiv affärsutveckling
  Genom att analysera marknadstrender och kunders beteenden kan företag anpassa och utveckla sina erbjudanden för att möta marknadens behov och önskemål. Marknadskommunikation spelar en central roll i att förstå och reagera på förändringar i affärsmiljön.
 
 

Hur lyckas man med sin marknadskommunikation?

För att man ska du ska få en så effektiv marknadskommunikation som möjligt krävs det tydliga målsättningar för vad företaget vill uppnå med sin marknadskommunikation. Dessa målsättningar kan exempelvis vara attitydsmål, kunskapsmål, handlingsmål med mera. 

Kommunikationen bör även vara riktad mot en specifik målgrupp och anpassad efter deras specifika behov och preferenser. Det är viktigt att marknadskommunikationen är koordinerad och konsistent över olika kanaler och plattformar för att skapa en enhetlig och tydlig varumärkesidentitet. 

Marknadskommunikation är en oumbärlig del av varje företags verksamhet. Genom att skapa relevanta och engagerande budskap kan företag nå sina målgrupper på ett effektivt sätt och påverka deras beteenden. Genom att investera i marknadskommunikation kan företag bygga starka varumärken, utveckla långsiktiga kundrelationer och öka sin konkurrenskraft på marknaden.

Tveka inte att höra av dig till oss på Rippler om du skulle vilja ha hjälp med ditt företags marknadskommunikation! 

Specialister

Rikard Johansson
Webbutvecklare
Signe Edström
Digital designer
Charlotte Herlin
Digital projektledare

Digital marknadsföring

073-255 52 76
charlotte@rippler.se

Tilde Mattsson
SEO-specialist

SEO, Digital marknadsföring, Digital PR


tilde@rippler.se

Vilma Pettersson
Konsult & Paid marketing specialist

Sociala medier, Digital marknadsföring, Influencer marketing

070-563 14 36
vilma@rippler.se

Benjamin Tesfazion
Filmfotograf & producent