Insight Jocke

Tre myter om sociala medier

Att hänga med i trenderna på sociala medier är inte helt lätt – och ibland lever gamla sanningar kvar lite för länge. Ripplers copywriter och content creator Joakim Frykberg slår därför hål på tre seglivade myter om sociala medier. Häng med!

Myt 1: Tiktok är bara dansande tonåringar

Den som faktiskt skrollat på TikTok upptäcker snabbt att plattformen är mycket mer än så. Underhållning och humor finns absolut med på den svenska topplistan, men det gör också intervjuer på stan, tips till deklarationen och matlagning steg-för-steg. Lägg också till poliser, läkare och lärare som på olika sätt delar sin verklighet i mixen, så får du en mer rättvis bild av vad som cirkulerar på plattformen.

Den gemensamma nämnaren är att innehållet – det som sägs och görs – står i centrum, medan själva produktionen är enkel och snabbt gjord direkt med en smartphone. Oavsett om det är en dans eller något helt annat.

Myt 2: Twitter är dött

Många har pratat om att Twitters glansdagar är över, men faktum är att fler svenskar använder Twitter varje vecka jämfört med tidigare år.

Här finns de snabbaste och smartaste kreatörerna, de med något att säga och de som vågar ha en åsikt. Det som blir viralt föds ofta på Twitter och TikTok – och sprids sedan vidare till de breda massorna på Instagram och Facebook.

Hur det ser ut om ett år är det däremot ingen som vet, sedan Elon Musk gjort sitt intåg som ny ägare. Plattformen rapporterar rekordhög aktivitet samtidigt som flera annonsörer flyr. Men här och nu är Twitter långt ifrån dött.

Myt 3: Facebook är bara för boomers

Visst, det är personer födda på 50-, 60- och 70-talet som är mest aktiva i att lägga upp egna inlägg på Facebook. Men faktum är att det är 80- och 90-talisterna som använder Facebook mest frekvent.

I stället för att lägga upp eget innehåll är 80- och 90-talisterna aktiva i grupper, evenemang och på Marketplace. När de ändå är inne på plattformen skrollar de troligtvis också snabbt igenom flödet – vilket gör kanalen relevant även för dig som vill nå millennials.

Behöver du hjälp med er sociala medier-strategi? Eller vill du bara ha lite inspiration och ett kreativt bollplank? Vi hjälper dig! Kontakta Joakim eller läs mer om hur vi jobbar med digital kommunikation.

JOAKIM FRYKBERG

Kommunikationskonsult och copywriter

Möt Tom: Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Tom är Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Jag är en pigg och glad kommunikationskonsult, sportnörd och sällskapsspelsälskare! Är en blandning mellan en storstad- och landetperson med ett intresse för att förstå olika kulturer, synsätt och personer. Innan Rippler arbetade jag på PR-byrån Prime Weber Shandwick som hållbarhetskonsult inom kommunikation och strategi. Jag har även arbetat för Bosch med digital marknadsföring inom Norden.

Läs hela inlägget »

Därför är allt innehåll rörligt just nu

TikTok har förändrat sättet vi konsumerar både innehåll och sociala medier på. Det rörliga innehållet dominerar de digitala plattformarna och vi tycks inte kunna scrolla oss trötta på ett oändligt feed av content. För den som vill nå sin målgrupp blir videoinnehåll därför allt viktigare. Bäst funkar korta klipp, gärna under en minut. Det är ett faktum som inte undgått jättarna med de största plattformarna, och därför dominerar det korta klippet allt ifrån sociala medier till streamingtjänster som Netflix och Spotify.

Läs hela inlägget »
Karin och Maria på blobb

Därför smäller god publicitet fortfarande högst

Det sägs att vi lever i ett post-truth-samhälle. Att känslor, snarare än fakta, formar opinionen. Detta paras med påståenden om politikerförakt och filterbubblor som underminerar medias trovärdighet.

Denna dystopi stämmer inte med verkligheten. Tvärtom visar SOM-institutets senaste mätning att Sveriges institutioner; regeringen, riksdagen, polisen, sjukvården – liksom näringslivet och media – idag erhåller betydligt högre förtroende från allmänheten än på många år.

Läs hela inlägget »