Linas final

Spaning: Hur kris föder kreativitet – och receptet på den

Vår partner Lina Ekros blickar bakåt på året som har gått åt och konstaterar att överlevarna är de som lyckas använda sin kreativa förmåga på rätt sätt och anpassa sig till sin omvärld.

Ett långt händelserikt år är snart till ända. Oro och psykisk påfrestning är bara förnamnet. Följt av negativa ekonomiska konsekvenser som kommer att dröja sig kvar hos många företag under en oöverskådlig framtid. Aldrig sätts väl vår förmåga på prov och tvingar fram kreativitet, tankeverksamheten bakom varför något en gång skapas, som i kristider.

Det var tydligt redan på den tid våra förfäder Homo erectus levde, den människoart som hittills har överlevt längst tid på jorden. En av orsaken var att de för minst en halv miljon år sedan lärde sig att tämja och regelbundet började använda eld för matlagning. Det gjorde att de kunde tillgodogöra sig så mycket mer av födan att hjärnan började växa i storlek. Ett sant tecken på kreativitet – förmågan att sätta befintlig kunskap i ett nytt sammanhang.

Överlevarna är de som lyckas anpassa sig

För vad händer när det blåser och stormar, och insikten smyger sig på att överlevarna är de som lyckas tänka till och ställa om för att hitta nya affärsmöjligheter, arbetssätt och rutiner. Vi kniper med tårna och inser att det är nu eller aldrig: Vad gör vi nu och hur gör vi det? Två frågor som kräver idérikedom (och ett tydligt, flexibelt ledarskap), precis som när man arbetar med små budgetar och förväntas göra underverk. Att kris föder kreativitet är inte konstigt, människan är som mest kreativ när ett problem uppstår. När vi inte har något val.

Känner du igen dig?

Kreativitet handlar allt som oftast om förmågan att se ovanliga samband och hitta nya problemlösningar. Något som till exempel idéburna hjälporganisationer har stor erfarenhet av eftersom de tidigt känner av nya samhällströmningar, ofta långt före många andra, och i kombination med ett agilt arbetssätt snabbt kan ställa om och förhålla sig till förändringen.

Fyll på med nya intryck!

Bäst förutsättningar har vi, både människa och organisation, om vi hela tiden fyller på med ny kunskap och nya intryck. Oavsett om lösningen är att ha extraöppet för riskgrupper, ta fram AI-teknik för idrottsarrangemang som övervakar att publiken håller avstånd, parfymproducenter ställer om till tillverkning av handsprit, hotellpersonal snabbutbildas till extrapersonal i vården, tomma köpcentraparkeringar omvandlas till drive in-teatrar eller komma upp med nyskapande sätt för fysiska aktörer att nå ut till en ny, stor massa digitalt.

Allt för att hjulen ska fortsätta att rulla och pengarna in med dem.

Stå bättre rustad för framtiden

Steve Jobs sammanfattning från 1995 om hans syn på kreativitet håller än i dag: ”Creativity is just connecting things. When you ask creative people how they did something, they feel a little guilty because they didn’t really do it, they just saw something. It seemed obvious to them after a while. That’s because they were able to connect experiences they’ve had and synthesize new things. And the reason they were able to do that was that they’ve had more experiences or they have thought more about their experiences than other people.”

Så – en utbredd pandemin till trots, fortsätt att samla på dig nya upplevelser (utomhus eller digitalt – använd din kreativitet!), koppla ihop dina erfarenheter, vrid och vänd aktivt på dem. Då står du bättre rustad för nuet och även för framtiden, hur oviss den än må vara.

Har din organisation svårt att locka fram er kreativitet och formulera era berättelser? Vi hjälper dig!

Hör av dig till lina@rippler.se om du vill veta mer.

Maria är Ripplers nya SEO-specialist

Jag är en glad och nyfiken SEO specialist, som just flyttat hem till Stockholm efter tio år utomlands. Jag älskar att resa, och att träffa nya människor. Jag är även besatt av Melodifestivalen och Eurovision. Jag arbetade tidigare som SEO expert för en digital marknadsföringsbyrå som hette Tug Agency både i London, England, och sedan ett år i Toronto, Kanada.

Läs hela inlägget »

Att vara eller inte vara – på Almedalen

Vi har hört det förut – det är en unik möjlighet att nätverka och ta del av samhällsdebatten. Samtidigt klingar invändningarna lika bekant – det är ett kostsamt jippo, dit chefer och politiker åker för att mingla över ett glas rosé eller två i en trädgård. Inget ont om ett glas rosé, men för dig som planerar väl kan Almedalen bli mycket mer än så. För att få ut mesta möjliga av din vistelse, fundera ett varv på Ripplers sju frågor.

Läs hela inlägget »

Kreativ kommunikation som tillväxtstrategi

Det kan vara svårt att ta sig in på en redan mättad marknad. Enligt traditionell logik har du då endast två val: identifiera och fyll en lucka på marknaden, eller erbjud en produkt som är på alla sätt bättre än konkurrenternas. Frukostuppstickaren Surreal visar att det finns en tredje väg: utklassa konkurrenterna på kommunikationsfronten.

Läs hela inlägget »
Möt Tom: Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Tom är Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Jag är en pigg och glad kommunikationskonsult, sportnörd och sällskapsspelsälskare! Är en blandning mellan en storstad- och landetperson med ett intresse för att förstå olika kulturer, synsätt och personer. Innan Rippler arbetade jag på PR-byrån Prime Weber Shandwick som hållbarhetskonsult inom kommunikation och strategi. Jag har även arbetat för Bosch med digital marknadsföring inom Norden.

Läs hela inlägget »