Insight om SEO

Förändrade sökbeteenden och nya strategier: SEO-trenderna att hålla koll på inför 2024!

Framtidens digitala landskap blir allt mer oförutsägbart, men trots detta kan man se en uppåtgående trend, nämligen användandet av sökmotoroptimering. SEO har slagit igenom under de senaste åren och blivit ett allt mer självklart digitalt marknadsföringsverktyg. Dessutom fortsätter dess popularitet bara att öka, vilket gör det allt svårare för företag som inte SEO-anpassar sin hemsida att hålla jämna steg.

Här kommer därför en SEO-trendspaning så att ditt företag hinner vässa sitt SEO-game inför det nya året!

SEO och AI – den dynamiska duon

Ingen kan ha missat de nya AI-tjänsterna som tagit världen med storm under 2023. Debatten är fortsatt het, ska man omfamna eller stöta bort tekniken? Trots att branschen insisterar på att fortsätta skapa ”riktigt innehåll för riktiga människor” kommer vi sannolikt att se ännu större AI-engagemang i innehållet som skapas under 2024.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att automatiserat innehåll inte helt kommer att kunna ersätta mänsklig medverkan. Framtiden kräver en balans mellan AI-assisterad produktion och den mänskliga kreativiteten för att skapa innehåll som engagerar och tillfredsställer målgruppen på bästa möjliga sätt. AI kommer alltså både att hjälpa och stjälpa arbetsprocessen och nödvändigtvis behöver man inte ta emot tekniken med öppna armar, utan snarare acceptera att SEO både kommer att automatiseras och förändras på grund utav den.

Förändrade sökbeteenden och Zero Click-sökningar

När en användare söker efter information via Google och inte klickar sig vidare på något sökresultat, utan får tillgång till en översikt av information direkt på förstasidan, kallas det för en Zero Click-sökning. Rich Answers, som de svaren som Google presenterar direkt i sökresultatet kallas, har under de senaste åren spelat en allt mer betydelsefull roll i söklandskapet och förväntas fortsätta växa i popularitet. Idag använder vi dessutom en betydligt större andel AI-drivna verktyg, till exempel ChatGPT, för att söka och bearbeta information för att kunna få så snabba svar som möjligt.

Under 2024 spås förekomsten av Google Ads att blomstra i samband med behovet av snabba svar, då vikten av att synas högst upp i sökresultaten aldrig varit större. Betalda annonser kan vara framgångsrika, men även kostsamma, och bör agera mer som ett komplement. Alltså kommer även sökord att få en ännu större roll nästa år. Genom att optimera sidstrukturen och anpassa ditt innehåll efter vad användare faktiskt söker efter driver du organisk trafik till din hemsida samtidigt som du håller den uppdaterad och relevant.

Borta bra, nära bäst!

Lokal SEO är en nisch av sökmotoroptimering som innebär att man optimerar en hemsida samtidigt som man även kopplar verksamheten till ett visst geografiskt område. Genom lokal SEO ökar chansen att hemsidan rankas högre upp i sökresultaten för det specifika området på Google. Lokala sökresultat visas när användare söker efter en tjänst, produkt eller företag i en specifik stad. Till exempel, om någon söker på [seo byrå stockholm] kommer sökmotorn att presentera resultat som visar byråer i Stockholmsområdet.

Lokal SEO är redan i full rullning men kommer bara att bli viktigare för att locka nya kunder och öka synligheten. När användare söker på produkter och tjänster i samband med en plats har det ofta ett kommersiellt syfte och därför är detta en gynnsam strategi om man vill få ett försprång gentemot sina konkurrenter. Lokal SEO är inte för alla företag, det beror såklart på varumärke, målgrupp, bransch, avsedda mål och en hel del andra faktorer. Men att inte överväga lokal SEO för ditt företaget kan däremot innebära att man går miste om en hel del kunder och samtidigt puttas ner i sökresultaten. Som man brukar säga; ”Out of sight, out of mind”.

Vi på Rippler är väl medvetna om det ständigt föränderliga digitala landskapet och erbjuder därför anpassade SEO-strategier för att maximera er synlighet och hålla er hemsida relevant. Våra SEO-experter fokuserar på att förstå era behov och skräddarsyr sedan strategier som passar ert företag. Tveka inte att höra av er till oss för att diskutera era SEO-behov och hur vi kan hjälpa till att stärka er digitala närvaro!

Kontakta oss här!

Influencer marketing — fördelarna du inte vill missa

Kommunikationsstrategi och kommunikationsplan är två i grunden olika verktyg som ofta förväxlas eller benämns synonymt med varandra. Dialog om vad som bör användas när leder ofta till missförstånd, eftersom de är både närbesläktade, men samtidigt fyller väldigt olika syften. Förvirring uppstår ofta då du, beroende på vem du frågar, får olika svar.

Läs hela inlägget »

Så skriver du ett träffsäkert nyhetsbrev som fångar läsaren

I en värld där våra inkorgar är fulla av mejl och mängder med information är konsten att skapa ett engagerande och lockande nyhetsbrev en ovärderlig färdighet. Men för att nyhetsbrevet ska gripa tag i läsaren kan du inte hejdlöst fylla ditt nyhetsbrev med ointressant spam. Det krävs lite baktanke och strategi för att få till ett vasst utskick. Här har du därför några avgörande steg som kommer göra dig till ett proffs på nolltid!

Läs hela inlägget »

Skillnaden på en kommunikationsstrategi och en kommunikationsplan

Kommunikationsstrategi och kommunikationsplan är två i grunden olika verktyg som ofta förväxlas eller benämns synonymt med varandra. Dialog om vad som bör användas när leder ofta till missförstånd, eftersom de är både närbesläktade, men samtidigt fyller väldigt olika syften. Förvirring uppstår ofta då du, beroende på vem du frågar, får olika svar.

Läs hela inlägget »