Karin och Maria på blobb

Därför smäller god publicitet fortfarande högst

Det sägs att vi lever i ett post-truth-samhälle. Att känslor, snarare än fakta, formar opinionen. Detta paras med påståenden om politikerförakt och filterbubblor som underminerar medias trovärdighet.

Denna dystopi stämmer inte med verkligheten. Tvärtom visar SOM-institutets senaste mätning att Sveriges institutioner; regeringen, riksdagen, polisen, sjukvården – liksom näringslivet och media – idag erhåller betydligt högre förtroende från allmänheten än på många år.

Förtroende är fortfarande hårdvaluta. Och bra PR är fortfarande ett oöverträffat sätt att stärka ditt varumärke.

Trovärdigheten bygger framför allt på att en oberoende källkritisk redaktion verifierar fakta. Medial synlighet i sammanhang där företaget tilldelas en expertroll kan därför vara affärskritisk. Något som vi ofta ser bevis på i kundrelationer. Till exempel då ett nystartat bolag i fastighetsbranschen fick till stånd ett viktigt banklån eftersom långivaren hade googlat det okända företagsnamnet, och fått se grundaren porträtterad i en stor affärstidning. Eller när ett etablerat bolag med låg profil stack ut hakan som opinionsbildare i en viktig samhällsfråga. Medarbetarna fylldes av stolthet – och orderböckerna med nya uppdrag.

Men om en produkt eller tjänst är omskriven i media ökar dessutom sannolikheten att människor automatiskt ser varumärket som trovärdigt och pålitligt: ”Just det, jag läste ju om det där någonstans …” Effekten kallas social proof. Vi är helt enkelt mer benägna att tro på något om andra också tror att det är sant.

Naturligtvis är positiv publicitet bara en faktor bland många som bidrar till en organisations rykte och upplevda trovärdighet. Som bekant ska styrelsen inte fatta den typ av beslut som inte tål rubriker. Så kanske säkerställer aktiva, öppna medierelationer även till fortsatt etiska vägval. Här följer några viktiga förutsättningar för ett lyckat pressarbete:

Kvalitet före kvantitet

Gör en nyhetsvärdering – är informationen ny? Är den av intresse för någon utanför den egna organisationen? I så fall vem och varför? Överös inte redaktioner med icke-nyheter.

Värna dina medierelationer

Respektera journalistens yrkesroll och arbetsvillkor. Det går inte att ”beställa” en artikel eller kontrollera exakt vinkel. Släpp kontrollbehovet. Det kallas förtjänad media av en anledning.

Ta hjälp av en tredje part

En god PR-rådgivare vet hur din nyhet kan paketeras för att bli relevant och få mesta möjliga spridning i era målgrupper – och säger nej när informationen saknar nyhetsvärde.

Behöver du en expert på medierelationer som också vågar säga nej? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Karin Jihde

Kommunikationskonsult och medietränare

Maria Kans

Kundansvarig projektledare och mediestrateg​

Möt Tom: Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Tom är Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Jag är en pigg och glad kommunikationskonsult, sportnörd och sällskapsspelsälskare! Är en blandning mellan en storstad- och landetperson med ett intresse för att förstå olika kulturer, synsätt och personer. Innan Rippler arbetade jag på PR-byrån Prime Weber Shandwick som hållbarhetskonsult inom kommunikation och strategi. Jag har även arbetat för Bosch med digital marknadsföring inom Norden.

Läs hela inlägget »

Därför är allt innehåll rörligt just nu

TikTok har förändrat sättet vi konsumerar både innehåll och sociala medier på. Det rörliga innehållet dominerar de digitala plattformarna och vi tycks inte kunna scrolla oss trötta på ett oändligt feed av content. För den som vill nå sin målgrupp blir videoinnehåll därför allt viktigare. Bäst funkar korta klipp, gärna under en minut. Det är ett faktum som inte undgått jättarna med de största plattformarna, och därför dominerar det korta klippet allt ifrån sociala medier till streamingtjänster som Netflix och Spotify.

Läs hela inlägget »
Nudging: att leda kunden i rätt riktning

Nudging: att varsamt knuffa kunden i rätt riktning

Har du någonsin gått in i en mataffär och märkt att de mer hälsosamma alternativen, som frukt och grönsaker, placerats på ett synligt sätt vid ingången, medan snacksen döljer sig i gångarna? Det här är ett typiskt exempel på nudging – ett koncept som använder subtila ledtrådar och uppmaningar för att påverka en person mot ett positivt beteende utan att begränsa deras valfrihet.

Läs hela inlägget »