Insight Maria

Maria är Ripplers nya SEO-specialist

Hej Maria, vad kul att ha dig här! Kan du berätta lite mer om dig själv? 

 Jag är en glad och nyfiken SEO-specialist, som just flyttat hem till Stockholm efter tio år utomlands. Jag älskar att resa, och att träffa nya människor. Jag är även besatt av Melodifestivalen och Eurovision. Jag arbetade tidigare som SEO expert för en digital marknadsföringsbyrå som hette Tug Agency både i London, England, och sedan ett år i Toronto, Kanada. 

Hur har din första tid på Rippler varit då?

 Människorna här är så snälla och välkomnande. Alla är nyfikna och öppna för att höra vad man har att erbjuda och säga. Det är ett otroligt glatt och fint gäng – både kreativa  och drivna. Det gör det väldigt lätt att börja som ny, och motiverar mig i mitt jobb. 

Berätta mer om din roll som SEO-specialist. Vad innebär det egentligen? Vad är roligast, och vilka är de största utmaningarna?

Som SEO-specialist är jag expert inom sökmotoroptimering. Min roll innebär att hjälpa kunder att öka sin synlighet och organisk trafik genom att tillämpa SEO-tekniker och strategier. Målet är att både hjälpa kunder med specifika SEO-behov, men även att bidra och samarbeta med våra andra kanaler och kampanjer för att mäta och driva effektiva resultat.

Roligast är att SEO ändras kontinuerligt. Det gör att man måste vara kreativ. Googles algoritmer uppdateras ständigt, och även människors sökbeteende och konkurrensen. Samtidigt är utmaningen just att det förändras konstant och det gäller att analysera, mäta och testa sig fram.

Vilka är de vanligaste missförstånden om SEO? 

Det finns ganska många missförstånd gällande SEO. Vissa tror att SEO bara är en engångsföreteelse som snabbt ger resultat. SEO behöver arbetas på kontinuerligt för att säkerställa rankningar gentemot konkurrenter. Det kan även ta ett litet tag att se resultat, men i stället ger det långsiktiga resultat som kan vara lönsamma flera år framöver om man gör det rätt.

Varför borde fler börja jobba med SEO?

 Alla som har en webbplats borde jobba med SEO. Ca 85% av människor använder Google som den huvudsakliga sökmotorn. SEO är därför en möjlighet att anpassa och optimera sin webbplats för att nå ut till rätt målgrupp på ett kostnadseffektivt och naturligt sätt. Eftersom algoritmer även ändras kontinuerligt och det finns alltid konkurrenter som arbetar med att fånga höga rankningar- därför ger SEO möjligheten att både behålla och öka rankningar för ens webbplats.

Vad händer just nu inom ”the world of SEO”?

Som för de flesta industrier har AI även stort fokus i SEO, speciellt vad gäller automatisering av processer som exempelvis sökordsanalyser och att skriva SEO-optimerat innehåll. 

Däremot var det inte allt för länge sedan Google även släppte en uppdatering som heter “Helpful content update”, där de introducerade vikten av att skapa hjälpsamt innehåll. Det kan tänkas vara en reaktion till att tekniken utvecklas så som Chatgpt, då det belyser att skapa innehåll med fokus på användaren och inte bara sökmotorer och “robotar”. 

Vad har känts mest ovant för dig sedan du flyttade tillbaka till Sverige?

Bostadsmarknaden😅. Skämt åsido, det som är mest ovant är kanske just att inte vara utlandssvensk längre. Utomlands är man alltid den som är från ett annat land, och man stöter konstant på nya saker, traditioner och sätt att göra och säga saker på. Sen planerar folk lite mer här i Sverige än där jag bott, jag är ganska van att hitta på saker spontant. Men det kan i och för sig ha mer att göra med mina vänner än Sverige.

En bra påminnelse till oss alla om att bli lite mer spontana! Tack för det här snacket, och vad kul att ha dig här Maria!❤️

Vill du öka din synlighet och organiska trafik? Klart du vill! Hör av dig till Maria så hittar hon lösningen för dig. 

Maria Lind

SEO-specialist

070-817 59 96‬ 

maria.lind@rippler.se