Läppglans på pommes frites eller ketchup på läpparna?

Ja både och! I alla fall om du frågar Fenty Beauty och Heinz. De teamade nyligen med varandra och konstkollektivet MSCHF för att tillsammans lansera kampanjen ”Ketchup or Makeup”. Och det är precis vad det låter som.

Kampanjen Ketchup or makeup är en slags rysk roulett där inget annat än slumpen verkar avgöra om det är ketchup eller läppglans den ovetande köparen kommer smeta på läpparna.

Vid lanseringen släppte Fenty Beauty, Heinz och MSCHF en box med sex ketchuppåsar sålda exklusivt via MSCHF – för det inte så nätta priset 265 kronor. Köparna strömmade snabbt till TikTok för att filma när de tog reda på om de fått ketchup eller läppglans i sina påsar.

Låter det helt skruvat? Eller är det i själva verket ett smart drag för att bygga två varumärken på samma gång?

Varumärkessamarbeten – vad är det och varför ska vi göra det?

När två kända varumärken kombinerar sina synergier för att tillsammans lansera en produkt, en tjänst eller ett event kan ljuv musik uppstå. Ett varumärkessamarbete som funkar är ett effektivt sätt att förena, bredda och nå ut till nya målgrupper genom enade krafter. Ibland lyckas man dessutom skapa en minnesvärd snackis som lever kvar över tid.

Men vad gör ett makeup-företag och en såstillverkare till en match made in heaven? Jo, starka gemensamma värderingar hos både varumärke och respektive kundgrupp. Och teamar man med konstkollektivet MSCHF är man inte rädd för att skapa lite kontroverser. Det återstår att se hur effektiv kampanjen varit för varumärkena, men att de båda lyckades nå sina målgrupper och skapa en snackis kan vi konstatera redan nu.

Att tänka utanför boxen är A och O

Varumärkessamarbeten är det perfekta tillfället att ta ut svängarna och att göra det oväntade. Vissa varumärkessamarbeten är geniala i sin enkelhet när de med gemensamma krafter skapar en produkt som känns helt självklar, tänk HP och Bang & Olufsen. Andra varumärkessamarbeten är så oväntade att de garanterar uppmärksamhet. Vem har till exempel glömt att Kalles Kaviar-tuben nyligen pryddes med ett par solglasögon från CHIMI?

En sak är säker, varumärkessamarbeten blir som bäst när kreativiteten får flöda och när man tänker utanför boxen.

Här är tre exempel på varumärkessamarbeten som vi gillar lite extra:

  1. CoverGirl & Lucasfilm
    När Star Wars ”Force Awakens” hade biopremiär 2015 teamade makeup-jätten CoverGirl med Lucasfilm och lanserade en sminkpalett i två olika stilar: dark side och light side, ett koncept som helt klart är välkänt för såväl inbitna Star Wars-fantaster som den oinvigda. Tillsammans lyckades de båda varumärkena bygga en hype kring den nya filmen hos en målgrupp som man haft svårt att fånga tidigare. CoverGirl fick å sin sida en helt ny produkt att ta ut till sina kunder.

  2. IKEA & Adidas
    När två av världens starkaste varumärken går ihop kan man ana att det bara kan bli bra. Förenade i egna starka värderingar lyckades IKEA och Adidas kombinera sina synergier för att tillsammans ta reda på hur man kan göra det lättare att leva ett aktivt liv med utgångspunkt från hemmet.

  3. Falu Rödfärg & Mikael Genberg
    Ett falurött hus på månen. Det kan hända när Falu Rödfärg slår ihop sina påsar med konstnären Mikael Genberg och tar hjälp av amerikanska rymdbolaget Astrobiotics och rymdambassadören Christer Fuglesang. Kampanjen, som vi på Rippler tog fram, är vi lite extra stolta över. Och ödmjukhet i all ära men det går nog inte att säga emot att det är ett minst sagt bra exempel på hur långt man kan nå genom att tänka utanför ramen och låta kreativiteten flöda. I det här fallet hela vägen till månen.

Låter ett varumärkessamarbete som ett perfekt upplägg för dig? Vi hjälper dig med allt ifrån inspiration till strategi och genomförande.