Off-page SEO - Länkbygge

Off-page SEO inkluderar de SEO aktiviteter som sker externt utanför din webbplats.  Inom den här kategorin finner vi framförallt länkbygge. Off-page SEO är en viktig del inom den allmänna SEO strategin och hjälper att stötta rankningar genom att bygga en webbplats rykte och auktoritet. Läs vidare för att ta reda på vad off-page SEO är, och hur Rippler arbetar med det.

Vet du redan att du behöver hjälp med off-page SEO, kontakta oss här.

Vad är off-page SEO?

Off-page SEO inkluderar de SEO aktiviteter utanför det som sker på din webbplats. Genom off-page SEO kan du öka din webbplats status och positiva rykte. Detta signalerar till Google att du är en pålitlig och etablerad expert inom ditt område, och det kan bidra till högre rankningar för din webbplats. En stor del av off-page SEO är länkbygge.

On-page och content SEO handlar om att optimera innehåll på ditt företags webbplats som påverkar dess synlighet på sökmotorerna.

Vi arbetar med att optimera webbplatsens innehåll, meta-taggarna, URL-strukturen, interna länkar och andra on-page faktorer för att förbättra företagets synlighet på sökmotorerna.

Teknisk SEO är en del av sökmotoroptimering som fokuserar på att förbättra en webbplats tekniska aspekter.  

Det innefattar optimering av laddningstid, mobilanpassning, URL-struktur, sökmotorvänlig kod, hantering av dubblettsidor och användning av robots.txt och XML-sitemap för att öka synligheten i sökresultaten.

Länkbygge kallas ofta off-page SEO. Det betyder att vi bygger externa länkar till ditt företags hemsida. Länkbygge är viktigt inom SEO för att öka din webbplats auktoritet och trovärdighet.

Länkar är en av Googles viktigaste rankningsfaktorer, och därför är det superviktigt för att öka relevant synlighet för ditt företag online.

Vad är länkbygge?

Länkbyggning är processen att få externa sajter att länka tillbaka till din webbplats. Att bygga länkar hjälper att driva referral trafik och öka en webbplats auktoritet. Länkar är en av Googles rankningsfaktorer.

Varför arbetar Rippler med länkbygge?

Genom att bygga länkar till en webbplats, arbetar vi med att bygga auktoritet till sidan. Det hjälper oss att konkurrera med och överträffa konkurrenter för specifika och huvudsakliga sökord, vilket tillslut hjälper att driva fler besökare till webbplatsen.

Att inkludera länkbygge i din SEO strategi är därför viktig för att stödja organiska rankningar.

Tre tips hur du kan arbeta med off-page SEO

Innan du börjar utföra off-page SEO, rekommenderar vi att inleda med en länkanalys. En länkanalys ser över hur auktoritär din webbplats är i relation till konkurrenter och hjälper att identifiera relevanta länktaktiker för just din webbplats och bransch.

Nedan är ett antal tips på länktaktiker som hjälper dig att komma igång med off-site SEO.

  1. Skapa innehåll webbplatser vill länka till
    Genom att skapa relevant och engagerande innehåll kan du driva naturliga länkar. Tänk över vad för innehåll som ger värde, och som publikationer och webbplatser inom din industri skulle vara intresserade att länka till.
  2. Följ upp varumärkesomnämningar
    Ett effektiv sätt att börja med att driva länkar till din webbplats, är att följa upp tidigare kampanjer och övervaka nuvarande kampanjer där publikationer och sajter nämner ert företag. Det kan man göra via SEO verktyg, och genom att sätta upp Google alerts.
  3. Digital PR

         Skapa innehåll journalister vill skriva om. Digital PR blir allt mer populärt. Det betyder          att du använder dig av PR metoder för att driva länkar, som att skapa engagerande       nyhetsstories. Genom att inkludera spännande statistik, kan journalister därefter länka till dig som en referens till storyn.

Lär känna Ripplers SEO-expert Maria

Viktigt att tänka på när man bygger länkar

Inom länkbygge handlar det inte bara om att driva antal länkar. Det finns även andra faktorer att tänka på för att bygga auktoritet.

Relevanta länkar

Sökmotorer värderar länkar från relevanta och relaterbara källor. Det signalerar till sökmotorer om kvaliteten av din webbplats, vilket skapar trovärdighet.

Kvalitativa länkar

Väletablerade och auktoritära webbplatser som länkar till dig hjälper att bygga din webbplats auktoritet och rykte.

Betala inte för länkar

Att betala för länkar är emot sökmotorers riktlinjer. Ifall sökmotorer som Google upptäcker att du betalar för länkar, kan din webbplats straffas. Rippler betalar inte för länkar.

Behöver du hjälp med off-page SEO och länkbygge?

Rippler har SEO experter som har flear års erfarenhet i länkbygge. Kontakta oss idag om du vill veta mer!

Hjälp med länkbygge

Behöver du hjälp med länkbygge, kontakta gärna en av våra specialister för att diskutera mer. Maria Lind är Ripplers SEO expert och har arbetat med SEO i över 5 år.   Kontakta oss idag för att ta reda på vilka kanaler som passar just dig och ditt företag.

SEO-specialist

MARIA LIND

Vanliga frågor SEO

Off-page SEO syftar till att förbättra en webbplats synlighet och ranking på sökmotorresultatsidor (SERP) genom externa faktorer som länkar och sociala signaler. Medans on-page SEO fokuserar på att optimera själva webbplatsen för att förbättra dess synlighet och ranking på SERP. 

När det gäller länkbygge bör man undvika att använda sig av otillåtna metoder, såsom köpa länkar, skapa massiva länknätverk eller använda sig av spamaktiga länkutbyten. Dessa metoder kan leda till straff från sökmotorer, inklusive nedgradering av ranking eller uteslutning från sökresultaten.

 

Länkar är en av Googles topp tre viktigaste rankningsfaktorer. Alla webbplatser som därför strävar efter att förbättra sin synlighet och rankning på sökmotorresultatsidor (SERP) bör bygga länkar. 

 

Specialister på digital marknadsföring

Maria Lind

SEO-expert

Olivia Alm

Olivia Alm

UX och digital expert