Insight lova

Kreativ kommunikation som tillväxtstrategi

Det kan vara svårt att ta sig in på en redan mättad marknad. Enligt traditionell logik har du då endast två val: identifiera och fyll en lucka på marknaden, eller erbjud en produkt som är på alla sätt bättre än konkurrenternas. Frukostuppstickaren Surreal visar att det finns en tredje väg: utklassa konkurrenterna på kommunikationsfronten.

Smart produkt. Ännu smartare kommunikation.

Surreal lanserades i januari 2022 och har under sina knappa 15 verksamma månader skakat om marknaden för frukostflingor – en marknad som innan dess i princip stått still i 100 år. Tack vare smart och rolig kommunikation har de gått från att endast erbjuda direktförsäljning online, till att bli så populära att de finns i 1000 olika fysiska butiker i Storbritannien.

Grundarna Kit och Jac har skapat produkter som är helt rätt i tiden – som väcker positiva barndomsminnen, är hälsosamma och tilltalar målgruppen visuellt. Allt det här i kombination med smart och kostnadseffektiv kommunikation har gjort att de etablerat sig som en riktig utmanare på marknaden under 2022. Och inte på ett blygsamt sätt – i en tidigare kampanj pikade de flertalet konkurrenter med påståenden som ”Coco’s got competition” och ”It’s special, k?”.

Kampanjen ”Michael Jordan loves our cereal”

I den senaste kampanjen utnyttjar de kraften av rekommendationer från kända personer. Men att få kändisar att ställa sig bakom en produkt är dyrt. Det var förmodligen mycket billigare att i stället betala extremt okända människor med extremt välkända namn, för att prata gott om deras produkter och använda sig av deras citat i sin marknadsföring. Att det inte är den ”riktiga” Serena Williams eller Ronaldo spelar inte lika stor roll. Intrycket på mottagaren är redan gjort, och vi som konsumenter förlåter dem gärna eftersom de fick oss att skratta till. Kampanjen är ett kul sätt att, med glimten i ögat, skapa uppmärksamhet kring sin produkt och sitt varumärke i stort. Kampanjen har haft ett stort genomslag, inte minst på deras egna LinkedIn. När jag i skrivandets stund ska hämta siffror som bekräftar framgången visar det sig dock att inläggen är borttagna. Inte helt oväntat. Men en sak är säker – de har gjort ett starkt avtryck.

Tre tips för att skapa en stark varumärkesidentitet

Skapa en unik (kommunikations)position

För att sticka ut på en etablerad marknad är det viktigt att differentiera sig från konkurrenterna och erbjuda en unik lösning. Genom att erbjuda något som kombinerar det bästa av två världar (t.ex. god smak och näringsvärde) kan du nå en bredare publik. Att dessutom vara lite vågad och sticka ut från mängden kan också hjälpa till att öka synligheten och intresset från din målgrupp. Produkten i sig behöver inte vara unik i sitt slag – men varumärket bör vara det.

Etablera din varumärkesidentitet

Det är viktigt att ha en tydlig och konsekvent varumärkesidentitet som kunderna kan förstå och relatera till. Genom att indirekt kommunicera vad ditt företag står för och vad som gör det unikt kan du bygga lojalitet och engagemang bland dina kunder. Att använda en kreativ och lättförståelig design på produkter och förpackningar kan också hjälpa till att locka till sig uppmärksamhet från konsumenter.

Anpassa marknadsföring efter målgrupp

Det är viktigt att anpassa din marknadsföring efter vilken kanal du använder och vilken målgrupp du vill nå. Genom att anpassa ditt tonfall och dina budskap för varje plattform kan du öka chanserna att engagera dina kunder och bygga en lojal följarskara. Att tänka utanför boxen och testa nya, innovativa marknadsföringsstrategier kan också hjälpa till att skapa buzz och öka intresset för ditt företag.

Låter det svårt? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Lova Gahlin

Kommunikationskonsult

Maria är Ripplers nya SEO-specialist

Jag är en glad och nyfiken SEO specialist, som just flyttat hem till Stockholm efter tio år utomlands. Jag älskar att resa, och att träffa nya människor. Jag är även besatt av Melodifestivalen och Eurovision. Jag arbetade tidigare som SEO expert för en digital marknadsföringsbyrå som hette Tug Agency både i London, England, och sedan ett år i Toronto, Kanada.

Läs hela inlägget »

Att vara eller inte vara – på Almedalen

Vi har hört det förut – det är en unik möjlighet att nätverka och ta del av samhällsdebatten. Samtidigt klingar invändningarna lika bekant – det är ett kostsamt jippo, dit chefer och politiker åker för att mingla över ett glas rosé eller två i en trädgård. Inget ont om ett glas rosé, men för dig som planerar väl kan Almedalen bli mycket mer än så. För att få ut mesta möjliga av din vistelse, fundera ett varv på Ripplers sju frågor.

Läs hela inlägget »
Möt Tom: Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Tom är Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Jag är en pigg och glad kommunikationskonsult, sportnörd och sällskapsspelsälskare! Är en blandning mellan en storstad- och landetperson med ett intresse för att förstå olika kulturer, synsätt och personer. Innan Rippler arbetade jag på PR-byrån Prime Weber Shandwick som hållbarhetskonsult inom kommunikation och strategi. Jag har även arbetat för Bosch med digital marknadsföring inom Norden.

Läs hela inlägget »

Därför är allt innehåll rörligt just nu

TikTok har förändrat sättet vi konsumerar både innehåll och sociala medier på. Det rörliga innehållet dominerar de digitala plattformarna och vi tycks inte kunna scrolla oss trötta på ett oändligt feed av content. För den som vill nå sin målgrupp blir videoinnehåll därför allt viktigare. Bäst funkar korta klipp, gärna under en minut. Det är ett faktum som inte undgått jättarna med de största plattformarna, och därför dominerar det korta klippet allt ifrån sociala medier till streamingtjänster som Netflix och Spotify.

Läs hela inlägget »