Insight Karin

Goddag yxskaft? Nej tack.

Ordet ”medietränad” har på senare tid fått ett bad rep. Ripplers egen medietränare Karin reder ut vad det egentligen innebär att vara medietränad och ger tips för en lyckad intervju.

Jag får ibland höra att en offentlig person är ”medietränad” men i negativ bemärkelse. Någon som verkar hal, inte svarar på frågor eller mekaniskt upprepar tomma fraser utan koppling till sakfrågan.

Men i de fallen är hen antingen dåligt medietränad, eller inte alls. En bra medietränare lär dig tvärtom att möta media på ett ärligt och professionellt sätt. Du får verktyg som höjer ditt mediala självförtroende – det vill säga din förmåga att uttrycka dig trovärdigt och intressant. Du lär dig svara på frågor, utan att för den skull bli frågestyrd.  

Ditt perspektiv kanske inte stödjer det narrativ som journalisten hade tänkt sig från början. Men är det sant och intressant blir det värt att återberätta – och journalisten får underlag till en bra artikel eller givande nyhetsinslag. Alla är nöjda.

Här är tio tips på vägen till en lyckad intervju

  1. Ta initiativ – se intervjun som en möjlighet. 
  2. Analysera nyhetsläget och ta reda på frågeställningen. 
  3. Börja inte svara på frågor oförberedd, utan be att få återkomma. 
  4. Ta hjälp av pressansvarig och sakkunniga. 
  5. Arbeta med förberedd information – egna budskap.  
  6. Tänk på fakta, trovärdighet, empati och handlingskraft. 
  7. Använd bryggor, det vill säga övergångar till budskap. 
  8. Öva, öva, öva! 
  9. Tänk som en journalist – säg det viktigaste först. 
  10. Ta kontroll över kroppsspråk, röst och bildspråk. 

Vill du veta hur Rippler jobbar med medieträning och andra utbildningar i god kommunikation? Kontakta Karin så berättar hon mer.

KARIN JIHDE

Medietränare och kommunikations­konsult

Möt Tom: Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Tom är Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Jag är en pigg och glad kommunikationskonsult, sportnörd och sällskapsspelsälskare! Är en blandning mellan en storstad- och landetperson med ett intresse för att förstå olika kulturer, synsätt och personer. Innan Rippler arbetade jag på PR-byrån Prime Weber Shandwick som hållbarhetskonsult inom kommunikation och strategi. Jag har även arbetat för Bosch med digital marknadsföring inom Norden.

Läs hela inlägget »

Därför är allt innehåll rörligt just nu

TikTok har förändrat sättet vi konsumerar både innehåll och sociala medier på. Det rörliga innehållet dominerar de digitala plattformarna och vi tycks inte kunna scrolla oss trötta på ett oändligt feed av content. För den som vill nå sin målgrupp blir videoinnehåll därför allt viktigare. Bäst funkar korta klipp, gärna under en minut. Det är ett faktum som inte undgått jättarna med de största plattformarna, och därför dominerar det korta klippet allt ifrån sociala medier till streamingtjänster som Netflix och Spotify.

Läs hela inlägget »
Karin och Maria på blobb

Därför smäller god publicitet fortfarande högst

Det sägs att vi lever i ett post-truth-samhälle. Att känslor, snarare än fakta, formar opinionen. Detta paras med påståenden om politikerförakt och filterbubblor som underminerar medias trovärdighet.

Denna dystopi stämmer inte med verkligheten. Tvärtom visar SOM-institutets senaste mätning att Sveriges institutioner; regeringen, riksdagen, polisen, sjukvården – liksom näringslivet och media – idag erhåller betydligt högre förtroende från allmänheten än på många år.

Läs hela inlägget »