AnnaHaasinlagg

Förläng livet på din hållbarhetsrapport – inte omfånget

Rapportskrivandet är i full gång hos de allra flesta företag och organisationer. Aj, vad denna text redan andas tungt. Kände du det? Hållbarhetsrapporterna sväller av information, och blir tjockare och tjockare för varje år med ett genomsnitt på 165 sidor*.

Att rapporterna sväller beror till det stor del på regelverk som ställer ökade krav. Det har fördelar – det ökar jämförbarheten och transparensen, vilket är viktigt för kunder och investerare. Det ger också en påtryckning att fokusera arbetet internt, sätta tydliga mål och bedriva ett mer ambitiöst hållbarhetsarbete.

Men en aspekt är lätt att missa. Möjligheten att skapa faktiskt engagerande kommunikation och bygga varumärket externt.

En risk är att man inte ser skogen för träden. Att det intressanta innehållet försvinner i pliktskyldig, regulatorisk prosa och detaljerad data. Men i en tid där förväntningar på företags hållbarhetsarbete ökar, har ni efter rapportsläppet en stor möjlighet att ta ut informationen på lättlästa och kreativa sätt.

Tre tips för att ge hållbarhetsrapporten ett längre liv

  1. Identifiera viktig information

En första utgångspunkt är att identifiera nyckeltal och händelser, hållbarhetsinitiativ och utveckling över tid samt exemplifierande case. Välj det som bäst berättar om just er resa, och som visar att ni agerar och är aktiva.

  1. Skapa engagerande innehåll till sociala medier

Gör informationen i hållbarhetsrapporten lättillgänglig och engagerande med hjälp av bilder, filmer och infografik. Undvik texttunga och siffertäta analyser – lyft i stället rapportens innehåll på ett sätt som väcker intresse och engagemang hos målgruppen. Finns resurser över? Gör en kampanj eller en film som sätter nytt ljus på komplexa ämnen.

  1. Utnyttja befintlig hemsida

Gör en webbversion av rapporten, där innehållet lyfts upp i infografik och snygg design, med klickbara sektioner som ger en överblick och möjlighet till fördjupning.

Vill ni också ge hållbarhetsrapporten ett liv bortom rapportsläppet? Det kan vi hjälpa er med! Från analys och kreativt bollplank till idé och produktion. Vi hjälper er att ta ut informationen i rapporten på ett sätt som engagerar.

ANNA HAAS

Kommunikationskonsult & hållbarhetsstrateg

Maria är Ripplers nya SEO-specialist

Jag är en glad och nyfiken SEO specialist, som just flyttat hem till Stockholm efter tio år utomlands. Jag älskar att resa, och att träffa nya människor. Jag är även besatt av Melodifestivalen och Eurovision. Jag arbetade tidigare som SEO expert för en digital marknadsföringsbyrå som hette Tug Agency både i London, England, och sedan ett år i Toronto, Kanada.

Läs hela inlägget »

Att vara eller inte vara – på Almedalen

Vi har hört det förut – det är en unik möjlighet att nätverka och ta del av samhällsdebatten. Samtidigt klingar invändningarna lika bekant – det är ett kostsamt jippo, dit chefer och politiker åker för att mingla över ett glas rosé eller två i en trädgård. Inget ont om ett glas rosé, men för dig som planerar väl kan Almedalen bli mycket mer än så. För att få ut mesta möjliga av din vistelse, fundera ett varv på Ripplers sju frågor.

Läs hela inlägget »

Kreativ kommunikation som tillväxtstrategi

Det kan vara svårt att ta sig in på en redan mättad marknad. Enligt traditionell logik har du då endast två val: identifiera och fyll en lucka på marknaden, eller erbjud en produkt som är på alla sätt bättre än konkurrenternas. Frukostuppstickaren Surreal visar att det finns en tredje väg: utklassa konkurrenterna på kommunikationsfronten.

Läs hela inlägget »
Möt Tom: Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Tom är Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Jag är en pigg och glad kommunikationskonsult, sportnörd och sällskapsspelsälskare! Är en blandning mellan en storstad- och landetperson med ett intresse för att förstå olika kulturer, synsätt och personer. Innan Rippler arbetade jag på PR-byrån Prime Weber Shandwick som hållbarhetskonsult inom kommunikation och strategi. Jag har även arbetat för Bosch med digital marknadsföring inom Norden.

Läs hela inlägget »