AnnaHaasinlagg

Förläng livet på din hållbarhetsrapport – inte omfånget

Rapportskrivandet är i full gång hos de allra flesta företag och organisationer. Aj, vad denna text redan andas tungt. Kände du det? Hållbarhetsrapporterna sväller av information, och blir tjockare och tjockare för varje år med ett genomsnitt på 165 sidor*.

Att rapporterna sväller beror till det stor del på regelverk som ställer ökade krav. Det har fördelar – det ökar jämförbarheten och transparensen, vilket är viktigt för kunder och investerare. Det ger också en påtryckning att fokusera arbetet internt, sätta tydliga mål och bedriva ett mer ambitiöst hållbarhetsarbete.

Men en aspekt är lätt att missa. Möjligheten att skapa faktiskt engagerande kommunikation och bygga varumärket externt.

En risk är att man inte ser skogen för träden. Att det intressanta innehållet försvinner i pliktskyldig, regulatorisk prosa och detaljerad data. Men i en tid där förväntningar på företags hållbarhetsarbete ökar, har ni efter rapportsläppet en stor möjlighet att ta ut informationen på lättlästa och kreativa sätt.

Tre tips för att ge hållbarhetsrapporten ett längre liv

  1. Identifiera viktig information

En första utgångspunkt är att identifiera nyckeltal och händelser, hållbarhetsinitiativ och utveckling över tid samt exemplifierande case. Välj det som bäst berättar om just er resa, och som visar att ni agerar och är aktiva.

  1. Skapa engagerande innehåll till sociala medier

Gör informationen i hållbarhetsrapporten lättillgänglig och engagerande med hjälp av bilder, filmer och infografik. Undvik texttunga och siffertäta analyser – lyft i stället rapportens innehåll på ett sätt som väcker intresse och engagemang hos målgruppen. Finns resurser över? Gör en kampanj eller en film som sätter nytt ljus på komplexa ämnen.

  1. Utnyttja befintlig hemsida

Gör en webbversion av rapporten, där innehållet lyfts upp i infografik och snygg design, med klickbara sektioner som ger en överblick och möjlighet till fördjupning.

Vill ni också ge hållbarhetsrapporten ett liv bortom rapportsläppet? Det kan vi hjälpa er med! Från analys och kreativt bollplank till idé och produktion. Vi hjälper er att ta ut informationen i rapporten på ett sätt som engagerar.

ANNA HAAS

Kommunikationskonsult & hållbarhetsstrateg

Influencer marketing — fördelarna du inte vill missa

Kommunikationsstrategi och kommunikationsplan är två i grunden olika verktyg som ofta förväxlas eller benämns synonymt med varandra. Dialog om vad som bör användas när leder ofta till missförstånd, eftersom de är både närbesläktade, men samtidigt fyller väldigt olika syften. Förvirring uppstår ofta då du, beroende på vem du frågar, får olika svar.

Läs hela inlägget »

Förändrade sökbeteenden och nya strategier: SEO-trenderna att hålla koll på inför 2024!

Framtidens digitala landskap blir allt mer oförutsägbart, men trots detta kan man se en uppåtgående trend, nämligen användandet av sökmotoroptimering. SEO har slagit igenom under de senaste åren och blivit ett allt mer självklart digitalt marknadsföringsverktyg. Dessutom fortsätter dess popularitet bara att öka, vilket gör det allt svårare för företag som inte SEO-anpassar sin hemsida att hålla jämna steg.

Läs hela inlägget »

Så skriver du ett träffsäkert nyhetsbrev som fångar läsaren

I en värld där våra inkorgar är fulla av mejl och mängder med information är konsten att skapa ett engagerande och lockande nyhetsbrev en ovärderlig färdighet. Men för att nyhetsbrevet ska gripa tag i läsaren kan du inte hejdlöst fylla ditt nyhetsbrev med ointressant spam. Det krävs lite baktanke och strategi för att få till ett vasst utskick. Här har du därför några avgörande steg som kommer göra dig till ett proffs på nolltid!

Läs hela inlägget »

Skillnaden på en kommunikationsstrategi och en kommunikationsplan

Kommunikationsstrategi och kommunikationsplan är två i grunden olika verktyg som ofta förväxlas eller benämns synonymt med varandra. Dialog om vad som bör användas när leder ofta till missförstånd, eftersom de är både närbesläktade, men samtidigt fyller väldigt olika syften. Förvirring uppstår ofta då du, beroende på vem du frågar, får olika svar.

Läs hela inlägget »