Robin och Jocke inlägg

Företag på sociala medier – snart åter på jorden

Berättelsen om företags närvaro på sociala medier går att dela in i tre faser. Häng med, så har även du en chans att ligga i fas 2023. Men först tar vi det från början 

Först kom födelsen, då alla företag och organisationer skulle in på samtliga populära plattformar, oavsett organisationens kapacitet att hantera eller förstå mediet. Vad som lades upp var mindre viktigt, bara kontot upplevdes någorlunda vid liv och följarna gav en lajk eller kommentar ibland.   

Sedan kom uppvaknandet, då det gick upp för många att ett sociala medie-konto som sköts med vänsterhanden varken gagnade varumärket eller gav någon direkt avkastning för verksamheten. Resurser drogs in, konton stängdes ned eller inaktiverades utifrån respektive organisations kapacitet. Egenvärdet i att existera på sociala medier för sakens skull försvann.   

Nu ser vi återuppståndelsen, när både plattformarna och företagen har mognat. Algoritmerna som avgör vad som visas i användarnas flöden har förändrats och gamla sanningar om vad som ska kommuniceras har visat sig falska. Företag börjar åter igen ge sig ut på plattformarna – eller återerövrar åtminstone förlorad mark – men denna gång med en plan. Att endast dela webbartiklar duger inte längre, utan nu ska ett sociala medie-konto kunna leva ett eget liv. Nya engagemangsdrivna plattformar har visat att det går att göra intressant innehåll om det mesta. Ointressant men finförpackat innehåll förlorar mot avskalat och autentiskt innehåll som användaren har nytta av.

Företagen är redo för comeback

I årets rapport av ”Svenskarna och Internet” (2022) introducerades för första gången avsnittet ”Följa varumärken på sociala medier”. Där framgår att sex av tio 90-talister följer varumärken eller företag på Instagram. Vi vet visserligen inte hur många företag, men detta ger åtminstone en fingervisning om att en majoritet av målgruppen är villig att lyssna – så länge det är intressant. Utmaningen för alla företag är nu att veta vad man kan säga som fångar deras intresse. 

Vill ni också ligga i fas med omvärlden – och satsa strategiskt på era sociala kanaler 2023? Härligt, vi hjälper er gärna. Från strategi och analys till idé och produktion. Under 2022 har vi hjälpt många kunder inom olika branscher och av olika storlekar att vässa sin närvaro online. 

ROBIN BRATT

Kommunikationskonsult & digital strateg

JOAKIM FRYKBERG

Kommunikationskonsult & copywriter

Maria är Ripplers nya SEO-specialist

Jag är en glad och nyfiken SEO specialist, som just flyttat hem till Stockholm efter tio år utomlands. Jag älskar att resa, och att träffa nya människor. Jag är även besatt av Melodifestivalen och Eurovision. Jag arbetade tidigare som SEO expert för en digital marknadsföringsbyrå som hette Tug Agency både i London, England, och sedan ett år i Toronto, Kanada.

Läs hela inlägget »

Att vara eller inte vara – på Almedalen

Vi har hört det förut – det är en unik möjlighet att nätverka och ta del av samhällsdebatten. Samtidigt klingar invändningarna lika bekant – det är ett kostsamt jippo, dit chefer och politiker åker för att mingla över ett glas rosé eller två i en trädgård. Inget ont om ett glas rosé, men för dig som planerar väl kan Almedalen bli mycket mer än så. För att få ut mesta möjliga av din vistelse, fundera ett varv på Ripplers sju frågor.

Läs hela inlägget »

Kreativ kommunikation som tillväxtstrategi

Det kan vara svårt att ta sig in på en redan mättad marknad. Enligt traditionell logik har du då endast två val: identifiera och fyll en lucka på marknaden, eller erbjud en produkt som är på alla sätt bättre än konkurrenternas. Frukostuppstickaren Surreal visar att det finns en tredje väg: utklassa konkurrenterna på kommunikationsfronten.

Läs hela inlägget »
Möt Tom: Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Tom är Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Jag är en pigg och glad kommunikationskonsult, sportnörd och sällskapsspelsälskare! Är en blandning mellan en storstad- och landetperson med ett intresse för att förstå olika kulturer, synsätt och personer. Innan Rippler arbetade jag på PR-byrån Prime Weber Shandwick som hållbarhetskonsult inom kommunikation och strategi. Jag har även arbetat för Bosch med digital marknadsföring inom Norden.

Läs hela inlägget »