Lina Ekros

Expertens råd om healthcare-kommunikation

Modig kommunikation utesluter inte att ni följer det etiska regelverket

När en ny tjänst eller produkt ska introduceras för konsumenter, patienter, närstående eller hälso- och sjukvårdspersonal är det lätt att man gör som man alltid har gjort med kommunikationen. Men att komplettera traditionella aktiviteter med kreativa och digitala insatser blir allt viktigare. Åtminstone när det handlar om att engagera konsumenter.

I dag letar 88 procent av svenskarna information om hälsa och medicin på nätet, varav merparten är 26-45 år. Dagens konsumenter är med andra ord vana vid snabb, underhållande och digital information – och det skapar nya möjligheter till genomslag. Dessutom utvecklas tekniken och nya kanaler med användarnytta uppstår i rask takt.

Ändå kan det fortfarande lätt bli torrt, tråkigt och traditionellt när det kommer till information från läkemedelsindustrin, hälso- och sjukvården. Det behöver inte vara så. Det går att göra kreativa pr-,marknads- och kommunikationsinsatser som engagerar även här. Med koll på regelverket och i kombinationmed kreativitet och fingertoppskänsla kan du ta ut svängarna. Vara trovärdig och samtidigt sticka ut. Informera och samtidigt inspirera.

 5 tips för att införliva mod och kreativitet i kommunikationen:

1. Prata rätt språk – kommunicera med HCP och konsumenter på olika sätt
2. Vänd på perspektivet och se möjligheter – inte begränsningar och restriktioner
3. Tänk utanför boxen – allt är tillåtet på idéstadiet
4. Gör en beredskap för kommentarer och frågor – te x inför en kampanjstart
5. Våga sticka ut! – det bidrar till stolthet både internt och externt

PS: För dig som arbetar i ett globalt företag på den nordiska marknaden och får en påkostad europeisk kampanj i knäet från huvudkontoret, med direktivet att kampanjen ska göras i Norden (och du vill vara till lags) är det mycket värt, både i pengar och tid, att fråga dig om och hur ni kan tweaka kampanjen så att den skapar engagemang hos konsumenter i Norden.

Vill du införliva mer mod och kreativitet i ditt pr-, marknads- och kommunikationsarbete hör av dig till Lina Ekros, Rippler Healthcare, lina@rippler.se, 0708-390739.

Influencer marketing — fördelarna du inte vill missa

Kommunikationsstrategi och kommunikationsplan är två i grunden olika verktyg som ofta förväxlas eller benämns synonymt med varandra. Dialog om vad som bör användas när leder ofta till missförstånd, eftersom de är både närbesläktade, men samtidigt fyller väldigt olika syften. Förvirring uppstår ofta då du, beroende på vem du frågar, får olika svar.

Läs hela inlägget »

Förändrade sökbeteenden och nya strategier: SEO-trenderna att hålla koll på inför 2024!

Framtidens digitala landskap blir allt mer oförutsägbart, men trots detta kan man se en uppåtgående trend, nämligen användandet av sökmotoroptimering. SEO har slagit igenom under de senaste åren och blivit ett allt mer självklart digitalt marknadsföringsverktyg. Dessutom fortsätter dess popularitet bara att öka, vilket gör det allt svårare för företag som inte SEO-anpassar sin hemsida att hålla jämna steg.

Läs hela inlägget »

Så skriver du ett träffsäkert nyhetsbrev som fångar läsaren

I en värld där våra inkorgar är fulla av mejl och mängder med information är konsten att skapa ett engagerande och lockande nyhetsbrev en ovärderlig färdighet. Men för att nyhetsbrevet ska gripa tag i läsaren kan du inte hejdlöst fylla ditt nyhetsbrev med ointressant spam. Det krävs lite baktanke och strategi för att få till ett vasst utskick. Här har du därför några avgörande steg som kommer göra dig till ett proffs på nolltid!

Läs hela inlägget »

Skillnaden på en kommunikationsstrategi och en kommunikationsplan

Kommunikationsstrategi och kommunikationsplan är två i grunden olika verktyg som ofta förväxlas eller benämns synonymt med varandra. Dialog om vad som bör användas när leder ofta till missförstånd, eftersom de är både närbesläktade, men samtidigt fyller väldigt olika syften. Förvirring uppstår ofta då du, beroende på vem du frågar, får olika svar.

Läs hela inlägget »