Att vara eller inte vara på Almedalen

Att vara eller inte vara – på Almedalen

Almedalen 2023 närmar sig. Ny vecka, samma gamla fundering. ”Ska jag åka dit? Och vad ska jag göra där?”.

Vi har hört det förut – det är en unik möjlighet att nätverka och ta del av samhällsdebatten. Samtidigt klingar invändningarna lika bekant – det är ett kostsamt jippo, dit chefer och politiker åker för att mingla över ett glas rosé eller två i en trädgård. Inget ont om ett glas rosé, men för dig som planerar väl kan Almedalen bli mycket mer än så. För att få ut mesta möjliga av din vistelse, fundera ett varv på Ripplers sju frågor.

Först och främst. Hur stort är Almedalen numera, egentligen?

De senaste åren har kantats av pandemi och säkerhetspolitisk oro. En oro som kulminerade i det tragiska knivdådet i Almedalen förra året. Trots det, eller kanske på grund av, är intresset för Almedalen fortsatt stort och programmet fylls kontinuerligt på. Och kanske är det så att Sveriges största demokratiska mötesplats behövs mer nu än någonsin.

”Varför ska jag åka dit?”

Almedalen är en unik mötesplats. Under ett par dagar har du möjlighet att ta del av partiledartal, seminarier, diskutera med politiker, myndighetspersoner och beslutsfattare, samt kommunicera dina hjärtefrågor. En mer avslappnad miljö öppnar också upp för inofficiella möten och spontana samtal.

”Vad ska jag göra väl på plats?”

Innan du bestämmer dig, fundera ett extra varv på vad du vill få ut av det. Vill du:

  • Arrangera ett seminarium eller panelsamtal
  • Omvärldsbevaka och gå på seminarium
  • Odla gamla relationer eller etablera nya – till exempel genom enskilda möten och rundabordssamtal
  • Bygga varumärke och förtroende
  • Eller kanske opinionsbilda och påverka?

”Hur förbereder jag mig inför Almedalen?”

Tid, planering och programmet är nyckeln. Se till att:

  • Ladda ner appen
  • Boka resa och boende, innan det ökar i pris eller tar slut
  • Boka in möten redan nu så att din dag blir välfylld och välplanerad
  • Boka bord på restauranger och caféer som ligger nära varandra – undvik att stressa på Visbys kullerstenar backe upp och backe ner.
  • Sneakers och regnponcho är essentiellt. Du vill inte hamna på ett regnigt mingel med en sopsäck som sista lösning.
  • Förbered frågor inför seminarier – presentera dig med namn, vilka du representerar och ställ din fråga. På så sätt får du automatisk PR.

"Hinner jag fortfarande anordna ett seminarium? Eller ska jag satsa på möten?”

Än finns det tid att vara med i programmet. Tänk över budskap, format och deltagare. Se också över möjligheten att delta i ett panelsamtal eller rundabordssamtal. Eftersom deltagare från hela Sverige samlas dessa dagar är det som sagt en unik möjlighet till möten med de du annars kanske hade träffat digitalt, eller inte alls.

"Hur kommunicerar jag företagets närvaro på Almedalen”

Det kan vara svårt att nå fram till massmedia och journalister under Almedalsveckan, och sociala medier kan därför vara mer effektivt för att skapa synlighet och positionera både dig själv och ditt företag. Det handlar om att synas på många olika sätt för att få genomslag: rörligt, i text, och vid flera tidpunkter. Kommunicera innan och under veckan, men också efter.

När är det dags?

I år infaller Almedalen tisdagen den 27 juni till den lördagen den 1 juli. Första partiledartalet inleds klockan 11 på onsdagen av Moderaternas Ulf Kristersson, och sista talet hålls på lördagen klockan 19.

Har du funderingar kring Almedalen, eller behöver stöd inför eller på plats?

Kontakta oss för att skräddarsy din närvaro eller stötta i er kommunikation.

Anna Haas

Kommunikationskonsult och hållbarhetsstrateg

Karin Jihde

Kommunikationskonsult och medietränare

Maria är Ripplers nya SEO-specialist

Jag är en glad och nyfiken SEO specialist, som just flyttat hem till Stockholm efter tio år utomlands. Jag älskar att resa, och att träffa nya människor. Jag är även besatt av Melodifestivalen och Eurovision. Jag arbetade tidigare som SEO expert för en digital marknadsföringsbyrå som hette Tug Agency både i London, England, och sedan ett år i Toronto, Kanada.

Läs hela inlägget »

Kreativ kommunikation som tillväxtstrategi

Det kan vara svårt att ta sig in på en redan mättad marknad. Enligt traditionell logik har du då endast två val: identifiera och fyll en lucka på marknaden, eller erbjud en produkt som är på alla sätt bättre än konkurrenternas. Frukostuppstickaren Surreal visar att det finns en tredje väg: utklassa konkurrenterna på kommunikationsfronten.

Läs hela inlägget »
Möt Tom: Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Tom är Ripplers nya hållbarhetsstrateg

Jag är en pigg och glad kommunikationskonsult, sportnörd och sällskapsspelsälskare! Är en blandning mellan en storstad- och landetperson med ett intresse för att förstå olika kulturer, synsätt och personer. Innan Rippler arbetade jag på PR-byrån Prime Weber Shandwick som hållbarhetskonsult inom kommunikation och strategi. Jag har även arbetat för Bosch med digital marknadsföring inom Norden.

Läs hela inlägget »

Därför är allt innehåll rörligt just nu

TikTok har förändrat sättet vi konsumerar både innehåll och sociala medier på. Det rörliga innehållet dominerar de digitala plattformarna och vi tycks inte kunna scrolla oss trötta på ett oändligt feed av content. För den som vill nå sin målgrupp blir videoinnehåll därför allt viktigare. Bäst funkar korta klipp, gärna under en minut. Det är ett faktum som inte undgått jättarna med de största plattformarna, och därför dominerar det korta klippet allt ifrån sociala medier till streamingtjänster som Netflix och Spotify.

Läs hela inlägget »